Кой има нужда от това?

 Център за Финансово Образование
 

На зададен въпрос «Кой има нужда да се учи да управлява личните си финанси?» най често се отговаря така:

 

  1. Този, който има много пари.
  2. Този, който има малко пари.

 

И тъй като повечето хора не отнасят себе си към горните крайности, то считат, че точно на тях не им се налага да се учат да управляват своите финанси.

 

На практика обаче и двата отговора са грешни. От грамотното управление на личните финанси има нужда всеки, който иска тяхното количество да се увеличава.

 

Сред моите приятели има бедни хора. Единият от тях едва свързва двата края и от време на време ми иска по малко пари на заем, за да изкара до заплата. Веднъж той наследи една сума от няколко хиляди долара. Сумата беше похарчена за смяна на старата му кола с по-нова, а той продължава да ми иска пари на заем до заплата.

 

Сред моите приятели има и скъпоплатени шефове. Те карат скъпи коли, но не могат да спрат да работят дори няколко месеца – това ще ги остави без средства за преживяване. Познавам хора, които само допреди няколко години бяха богати, а сега не могат да разберат, къде са отишли парите им.

 

И милионерът и сиромахът много бързо губят всичките си спестявания, ако харчат повече, отколкото изкарват. Проблемът не е в това, колко пари имате. Проблемът е в това, умеете ли да ги управлявате.

 

Ако не умеете да се разпореждате с тях, то…

 

– В такъв случай ще свършите зле, младежо, –

изрече наставнически Остап.– Финансовата пропаст

е най-дълбоката, в нея можеш да падаш цял живот.

Иля Илф, Евгений Петров

«Златният телец»

 Уводна лекция от курса "Управление на личните финанси"




{START_COUNTER}